查看: 3347|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4>第7期 (滅亡之石)

「你老闆丫﹗唔係呀嘛?」今日o係街睇到最後一頁不禁彈出呢句﹗真係估唔倒龍少會咁樣整死沙曼洛,仲要係講到明死硬冇返生tim﹗雖然知佢都會以神聖身份登場,不過都好震撼呢﹗very nice

上期水準一般(不過已經好高,係我地對龍少要求更高者﹗),今期又回勇喇﹗交代左唔少宇外流化既背景;神聖唯我獨尊既超然地位,佢手下6位神使既分佈,佢現身香港既原因.....等等

而原為其中一位神使「穹白」既叛變過程就幾好睇了,穹白o係初出場已經覺得有d北斗既雷奧feel,今期見倒全相後就更加覺得似喇﹗嘻嘻~~而叛變經過就帶出更多問題﹕神聖做錯d咩令到穹白咁嬲?神聖點解會有「最弱」既時候呢?

新人物「無根」「頑石」同埋用滑板既驚雄造型特別,反觀女角心藍就麻麻地了,第20頁既大頭仲有d肉酸tim﹗阿天既「我來自香港」既對白亦都好抵死~~哈哈﹗

至於打鬥場面就處理得好好喇,除左龜波氣功...唔係,係久石既「氣捲焚雲」型爆之外,佢地既格劍過程都非常精彩﹗阿天既盤根纏亦都寫得唔錯,抵讚﹗但係就略嫌久石坤劫既對決過程太多旁白,好似第26頁冇旁白既話,小弟就覺得更一氣呵成喇﹗唔知大家點睇呢?

今期真係唔錯,封面都好靚,只係睇唔慣成熟既阿天....希望佢會繼續保持幽默啦﹗

回復

xmen 兄~大問題王又黎喇~
冇錯~今期尾見沙曼洛一開二真係好震撼
一開始見草犒都有佢份既人竟然咁就去左(當然佢遲d會以神聖既身份出場啦)
咁請法~穹白同神聖明顯敵對~咁即係~沙曼洛(神聖)元神歸位之後係唔係變左同紀辰天同一陣線呢?
神聖封印自己既方法~係將自己封嚮滕塚~都係同植物有關~如聯手又會唔會相沖呢?

穹白見左全相~好霸~感覺係雷奧+街霸3個白頭底褲佬既合體~
吸左神聖力量身體轉紅~令我諗起侍魂角色怒爆發之後既樣
齋睇個造型都覺得好勁呀~

神聖與敵同亡~唔係~應該係話同宇外流化同亡~令宇外流化邊緣開始消失~
我諗下期~神聖"返屋企"之後~應該會令宇外流化回復正常

另外有件事想提一提既係~
聽穹白同坤劫既對話~~損日好似唔係100%服從穹白~
總覺得佢同神聖有D關係~
暫時資料太少~未估到住

久石焚風~你型曬啦今期!!
雖然你抄穹白句對白~不過你一直練左幾百年咁勤奮~抵你威既~
呢個角色開始有血有肉~好好~

下一期~紀辰天應該有好大進境~
書名都話佢一日千里~
原來佢唔只吸植物力量~仲可以吸收對手能力為己用
咁~對住一D唔係"植物類"既對手~~吸唔吸到呢?
定係到時又有新招~可以將種子植入對手身上~就可以吸取對手部分能力呢?

至於封面
今期真係好靚~古刀泛綠真係好吸引~
紀辰天亦高左科左~當然同一句~唔好因為佢成長而令佢"低能性格"冇左~
紀辰天就係多多廢話加低能先好睇~
回復 支持 反對

今期內容好精采,我睇果陣睇得好入神,劇情好有驚喜
本人十分期待下期快D出,但好怕心準會KEEP唔到
(如果係有質數既,我個人覺得再貴幾蚊我都會期期買囉
買少2枝野飲..買少2包檸茶...都夠買神兵啦) 題外話

「無根」「頑石」「驚雄」仲有「心藍」..
我硬係覺得好「神奇四俠」FEEL....每個「隊員」有自己既絕招...
而無根打紀辰天果度,就即刻學左佢既身法...避開頑石既攻擊...呢度構思幾好
特別係驚雄踩住滑版出場,好有高科技既感覺
心藍個名幾好聽,但係個樣麻麻地喇就

久石焚風,穹白,本原應該係神聖統治下面既六個族之一既首領(神使)
即係久石焚風 同「墨曉」應該係差唔多LEVEL (見佢地六個族首領張全身相)
但係之前比我既感覺係:成個宇外流化得「墨曉軍」同埋「穹白軍」...
而且我之前仲覺得久石焚風係「墨曉」既打手..因為佢幫「墨曉軍」打
仲好似係墨曉既下屬添!!
「焚風叔」同坤劫打好精采!!!

另今期既景好似冇咁仔細

再補充:
沙曼洛死左真係好突然,估佢唔到,有幾個問題:
1. 佢死之前,佢話此地不可久留,佢知會有殺身之禍? (佢覺醒左,記番晒之前神聖既事?) DECTECT到穹白搵人殺佢?
2. 之前葉青查緊佢(跟蹤),冇講番咩事,而家沙曼洛就死左 (之前查沙曼洛被佢上司叫停) ,伏線要交代番
我估係因為沙曼洛本身有黑幫背景先要查佢,但係之前又煞有介事咁講業葉青吊佢尾,根本「葉青一出場就跟蹤緊沙曼洛」...而家就咁死左-.-

另外:
之前「墨曉軍」同埋「穹白軍」打,墨曉入左把白象古刀去左人間
咁之後400年黎把刀一直係人間流傳,之後冇講「400年間」宇外流化有咩事發生
但問題黎喇,咁今期講「400年前一個六月成環夜界」穹白趁神聖弱,就以下犯上吸佢能量,神聖封印自己
時間BUG出現了,「400年前穹白已經同墨曉打緊,而且穹白已經係以霸主身份出現」
咁即係「400年前一個六月成環夜界,穹白神聖果單野比呢個400年前仲早多400年????」

回復 支持 反對

補充:
「無根」係植物屬性
「頑石」地屬性(石)
「驚雄」雷電屬性 (見佢雙手有電)
「心藍」唔知 (唔好話我聽係 念力-.-)
回復 支持 反對

其實我覺得今期最好的地方就係龍少話改劇情而整死沙曼洛,仲要係死硬.
佢講到咁其實比好多故事好,如狐忍的自來也,大蛇丸,死左都留條尾,有機番生,好麻煩......
不過今次龍少一個人度橋,希望令人驚喜,show下龍少的編劇才能出黎,一洗之前的頹風

至於今期內容,都交代左好多故事的支節同背景,令人對宇外流化有更多認識,good.
不過原來仲有咁多"閒角"未出,應該會有d人山人海的情況出現

今期亦比機會show下久石焚風的實力,原來佢都進步唔少,有得同穹白鬥一鬥,咁都有d安慰,話晒練左400年功,haha

至於紀辰天的進境,我就希望唔好太胯張,當然要比常人快(鬼叫佢係主角),但都要有合理解釋
始於佢有copy招式的異能(!?)真係開始有d作弊feel,再黎練一日功等於人地十年,咁真係玩晒,其他人真係0存在價值,so sad
回復 支持 反對

原帖由 大問題王 於 29-3-2008 09:49 發表
xmen 兄~大問題王又黎喇~
冇錯~今期尾見沙曼洛一開二真係好震撼
一開始見草犒都有佢份既人竟然咁就去左(當然佢遲d會以神聖既身份出場啦)
咁請法~穹白同神聖明顯敵對~咁即係~沙曼洛(神聖)元神歸位之後係唔係變左同 ...

神聖擁有既生命之石(冇書o係手,個名可能有錯)俾墨堯分做一半,紅色晶元入左損日體內,綠色既入左辰天度。
所以損日同辰天都應該從屬神聖既,因此久石至會話損日跟錯主人囉﹗

我估係咁。嘻~~
回復 支持 反對

其實我就覺得可能係晶元入左穹白個跟班坤劫身上,被佢的性格影響到,所以晶元個性格損日都跟住穹白
回復 支持 反對

原帖由 brightism 於 29-3-2008 10:18 發表
今期內容好精采,我睇果陣睇得好入神,劇情好有驚喜
本人十分期待下期快D出,但好怕心準會KEEP唔到
(如果係有質數既,我個人覺得再貴幾蚊我都會期期買囉
買少2枝野飲..買少2包檸茶...都夠買神兵啦) 題外話

「無 ...

同意brightism講,今期同第5期一樣可以稱得上係精彩﹗自已都好期待阿天下期進步既過程呢﹗

新人物真係幾有心思,「神奇4俠」乎?哈哈﹗講起又似似地wor~~嘻﹗

小弟都覺久石第一期真係似足墨堯打手,希望唔會係寫寫下改動既地方啦﹗你都可以話久石一向獨來獨往,係freelance咁幫手都講得通既。但係400年前既戰事,當時除左穹白、久石、墨堯之外?仲有3個部族架?佢地去左邊?點解唔幫手?龍少同彬彬要認真度度去至得喇﹗
至於400年黎發生左咩事?點解要等400年先去搵返白象刀?點解久石同神聖軍要等左400年先打算反穹白?點解宇外流化d人咁長命?等等等等....真係要好好解釋下。小弟由第3期開始奇怪呢400年既問題。快d有多d線索就好喇﹗
至於穹白既叛變神聖,同之後墨堯軍 &穹白軍對戰,小弟就理解為穹白反神聖,墨堯唔服要推翻佢,所以先開戰,好似冇咩問題呀呵?我估穹白叛變,除左權力之外,實關女人(葉青??)事,唔知會唔會估中呢?哈哈﹗

其實葉青跟沙曼洛條line可以話完左卦?因為個鬼佬阿頂叫佢唔好查(都係警方同黑社會勾結之類者~)而葉青都諗住辭職囉﹗但係可能因為沙曼洛既死,令佢去追查,接觸倒宇外流化都未定呢?
回復 支持 反對

原帖由 David少 於 29-3-2008 10:43 發表
其實我覺得今期最好的地方就係龍少話改劇情而整死沙曼洛,仲要係死硬.
佢講到咁其實比好多故事好,如狐忍的自來也,大蛇丸,死左都留條尾,有機番生,好麻煩......
不過今次龍少一個人度橋,希望令人驚喜,show下龍少的編劇 ...

總之今期龍少整死沙曼洛就真係型﹗睇專欄仲要話係自已靈機一觸,哈哈﹗自已生意果然唔同d呢~~(笑)

主角既進步應該慢慢黎,當然由阿天零跳到損日既level係太誇,不過起碼要識自保,同埋保留阿天既植物特色,好似今期既盤根X既招式,加埋D植物背景就岩晒阿天呢位PLANT KILLER喇﹗希望佢唔好吸星大法咩都吸,只係吸D植物類人型就好了﹗^_^
回復 支持 反對

原帖由 xmen 於 29-3-2008 11:15 發表

總之今期龍少整死沙曼洛就真係型﹗睇專欄仲要話係自已靈機一觸,哈哈﹗自已生意果然唔同d呢~~(笑)

主角既進步應該慢慢黎,當然由阿天零跳到損日既level係太誇,不過起碼要識自保,同埋保留阿天既植物特色,好 ...

如果only吸植物人,好似唔係咁有用,但人人都吸,又好屈機,好矛盾
回復 支持 反對