打印 上一主題 下一主題
收起左側

2009 History 精選試題預測

關閉 [複製鏈接]
其實我覺得話題最少既係理科,雖然理科係我既理想科目
我以前僧歷史因為要記好多野,但慢慢發覺歷史可以反映到好多社會問題
我家姐個中史呀sir佢冇讀商,但投資方面成日贏,仲勁過一般既商科人
可能睇通左歷史會好有用,
但要睇通科學,好有難道,
科學要續層上,就算科學家都唔會話自己睇通哂所有既科學

PS:我唔係踩科學,我重申我係想讀呢科,得閒會睇下歷史同國際新聞
回復 支持 反對

記同知都係一線之間
多年從唔同方法,包括小說,電台,電視,歷史書等,有左果樣知識都可以係記,甚至係背
只係累積左,輕鬆D

同埋大把MOVIE,電視都有歷史,要記真係唔難
單單<<太平天國>> <<走和共和>> <<一生為奴>>都已經足夠考由1851-1918的中史

只係在於分唔同層面。 中史書就係CONCLUDE D 野比你知

中史史料之餘都重分析,用理據同人討論,都有科學方法的運用
回復 支持 反對

俄國的革命成功對中國都唔知係禍定褔
ans` 俄國革命使俄國結束沙皇君主專制制度,使一個共產政權在世界上出現。俄國革命的成功,使中俄關係更為緊密,但換來與中美關係惡劣的代價,弊於中國在政治舞台上的地位。話雖如此,根據史實,1971的乒乓外交及1972年尼克遜訪華,都令中美關係進一步改善,證明走共產路線沒有為中國帶來流弊。所以,俄國革命使是利多於弊,亦為新中國帶來不少的利益
現今的中國,共產主義色彩雖式微,中美關係得以改善,俄國方面亦沒有向中國灌輸共產思想,證明俄國革命後對中國的影響力甚微。
回復 支持 反對

我指的係1924年之後的政局
毛澤東一直都強調要追從斯大林同志的主義
後來赫魯暁夫基本地否定斯大林主義, 包括個人崇拜,政治迫害,而且將斯大林CORPSE 火化-.-
仲串過中國的社會主義計劃經濟失敗

而新中國成立之後, 蘇聯都派左好多人去協助中國科技發展, 經濟建設...

相反美國係無-.-
俄國沙皇玩完之後...
其實中國係深受共產主義影響-.-
而有唔少人共產黨人都去過蘇聯交流
同共產國際關係都密切

現今... 當然啦
但russian federation 係資本主義化後經濟好似死水一樣
回復 支持 反對

個人崇拜,政治迫害 可算是獨裁的特徵
赫魯曉夫執政其間曾經與中國發生爭突
珍寶島武裝衝突
回復 支持 反對

個人崇拜,政治迫害 可算是獨裁的特徵
赫魯曉夫執政其間曾經與中國發生爭突
珍寶島武裝衝突
yuetstarz 發表於 3-2-2009 23:02

所以就話比布爾什維克影響。。

係反右運動果時有"右派"要求進行選舉...

胡志明的死,中蘇的代表都有係北京談過下
胡志明死前希望共產集團內部唔好互鬥,免傷和氣。。
不過都係唔得

中美建交, 入聯合國,都係重要的moment
回復 支持 反對

e..我想睇睇呀~!!!Thz!
回復 支持 反對

如果有需要的話,可以要為同學解答中史問題
回復 支持 反對

yugoslavia hot喎
回復 支持 反對

今年貼埋香港啦0.0

都出左3年.出埋第4年都唔奇
回復 支持 反對