查看: 46769|回復: 64
打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4> 1 & 2 期意見徵集

福龍給讀者的話!

歡迎大家來到樂古福龍官方討論區!

漫畫除左睇,仲要有話題!記得舊時欣賞完一本漫畫,朋友之間會講下劇情,傾下招式,好鬼肉緊,別有一番趣味!為左令大家延續睇漫畫的樂趣,現於Nakuz設了這個官方討論區,給讀友暢所欲言!

所以每逢星期五睇完<神兵4>之後,記得上黎發表下意見阿!
當中我會選出一位論點最獨到精闢的朋友,送上親筆畫一幅,並誠邀其擔任本官方討論區之版主一職。

福龍 字
回復

而家先出.....,咁先前既意見點.....?讓我打番出唻先........

1.故仔只係序講唔倒太多住,不過小弟睇漫畫成日都覺得要個外國人操流利廣東話,仲可以同其他本地人對答如流,感覺總係爭d。如果可以解釋返點解沙曼洛識廣東話就最好喇﹗而來自宇外流化既神秘人如果唔識同香港人溝通,又或者用一兩格旁白解釋點解佢地溝通倒既話,成件事都合理好多,睇得舒服得多了。^_^
另外葉青呢個造形又俾我覺得有少少格格不入,雖然小弟生於90年代,未見過當時既便衣女警or偵探。不過斷估唔會著得咁性感,又露底,又露槍咁大意卦?如果咁大意仲要玩偷拍真係有d講唔過去呢~~(因為始終耐冇支持一本新書,對自已睇唔順既事有少少要求,咪見怪唷﹗)

2.因為星期五朝早無其它書賣,
肥良帶頭加價,
希望龍少為民請命星期五朝早出等讀者多個選擇,讓肥良早早安息,功德無量

3."神兵   肆"既故事背景你係喺一九七幾年.但點解故事入面"沙曼洛"會用一把類似Glock既半自動手鎗呢(當年Glock生產於1980年)?

4.龍生你好,各位有份參與製作的靚仔、靚女們、fans好。『神兵4』第一、二期勁好睇,但係點解第2期第6頁嗰個威廉臣先生明知自己唔會有事都將「白象之刀」拱手相讓呢?希望龍生講講.....

5.
由火雲邪神令到今次的神兵4抱有極大期望......追左咁多年龍哥既書.....
今次真的好失望....只是一本龍神(現代)加大聖王(古代)

由廣告講先....龍哥唔知你起咪用返玉記既人做廣告.....
可能佢已經要做玉記既書之後先再做你既神兵4泥做........我可以同龍哥你講
你係咪比佢玩緊丫.....讀者接觸一本書第一眼見既就係廣告....
容許我叫個條友為仆x.....讀者既我們睇得出你有幾心機做本書....
但係個條仆x做個完全唔吸引既廣告
出泥倒你米....玉記入面既廣告個條仆x特登揀d沉色既字....同佢地既廣告相比一d都唔顯眼.....

大佬比晒錢賣個唔起眼既廣告...白痴到驚死人會睇個廣告咁....重要用黑色字泥做廣告
唔係細心睇都唔知本書叫咩名.....小學生都識點樣吸引到人啦
浪費晒你所有心機...之前個隻爆蛋已經覺得低q能架啦....唔識畫野就咪鬼學人畫野啦
佢知唔知佢係幫緊一本漫畫做廣告架!!!!!!!!!!!
除左睇開你書既我地知你勁....其他唔知就死啦.......依家是旦搵個中學生出泥都靚過佢啦
真係求下龍哥你唔好再比d仆x浪費你d心機....

經過188時上二樓見到廣告就係咁比條仆x佢浪費晒你d錢...又講下個廣告.....
我就知龍哥你鉛筆強勁但係當我同朋友講好勁架龍哥....佢答左句
下!勁?用鉛筆畫幾下就賣廣告....唔洗畫完就賣得廣告?....咁叫勁格離個d叫幾多個勁丫....
唉~~~我個時真係好想打佢一身幫你出氣...但又無辦法講得贏佢....
game個d廣告又真係好勁下....

再泥書中人物既樣真係睇唔出同龍虎門既樣有咩分別....需然黎智昌幫過你手好多年....
但係我覺得你依家本書係漫畫界最後的一度防線......本來龍哥咁有心起依個時勢開公司
係一個改變時勢既良機...但係佢就畫d龍虎門既人出泥...完全畫唔出龍哥你既人物靈魂
係...我唔係當個個都係可以有龍哥你咁勁勁勁...但係依家新市場唔再接受依套公仔...
個古仔幾強都無用.....再加上今次就算用上兩期書都係唔係太吸引....
由其女警個場想話個女警好性感但係..唉~~~~就算畫埋低褲都吸引唔到人.....
日本仔個d咸濕漫畫真係咁樣畫條低褲都好吸引人...可能我咸濕啦

同埋主角重羅住把劍真係好老套...古代個part都還可以...現代就真係好白痴...
完全代入唔到....同埋又做3d劍!?希望唔會好似個時天子4咁啦好白痴...其實係想睇你畫多d
做親3d都硬晒無晒變化...龍哥既扣圖為左就3d無晒特色就唔好啦....
經過188時其實有個夢想如果你寫估仔再加埋依個鬼佬game個d質素就真係勁勁勁勁...哈哈諗下既姐

祝勁勁勁升書

6.根據龍少往績
大家都知龍少d書一向都係有頭威無尾陣

今次神兵4, 大家估龍少的熱誠/水準可以Keep幾多期 ?

p.s. 龍少, 希望你真係生性, 唔好成日俾人睇死

睇完神兵4之後summarize左幾個問題

1.宇外流化中墨堯軍同穹白軍為咩而打呢?
2.墨堯消失左後,穹白點處置d墨堯人呢?
3.粒奇石有幾奇?點解唔用一整粒去煉神兵,係都要分2粒呢?既然穹白都已經咁勁,點解仲要對呢粒石咁珍而重之呢?
4.墨堯困左o係神兵入面,會有自已既意志嗎?(好似bleach咁)粒綠石係咪真係入左紀辰天身上呢?
5.主角紀辰天既身世、年齡....暫時都係一個謎。見倒龍少第3期封面既早稿,阿天個年紀又好似冇而家咁細wor~~而且d衣著仲...唔通個故事唔係發生o係香港70年代,而係發生o係宇外流化?(咁諗合理d,因為下下畫70年代既事物,辛苦班助理呢~呵﹗)
6.  沙曼路黎香港做咩?唔係為錢咁簡單嘛?而佢同香港警察點解咁熟既?
7. 葉青身份?(都係o個句...衣著太sexy招搖了~哈哈﹗)
8.沙曼路除左射槍叻之外,會唔會身懷高強武功呢?
9. 神秘人係咪墨堯既人?點解佢可以穿越人間渡呢?

一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一
希望龍少解答,我愛福龍~o(∩_∩)o[[bao_43]]

仲有,我想做呢個版既版主,唔該呀~~龍少[[bao_44]] [[bao_44]][[bao_46]] [[bao_46]]

回復 支持 反對

龍生唔留言既.......?
回復 支持 反對

把「白象神刀」有缺陷的設定好特別(但係個造型古古怪怪咁)
穹白太重龍神味, 個人唔係咁喜歡
希望呢本書有當年《鐵將縱橫》咁好睇啦, 好期待﹗
龍哥, 加油呀﹗
回復 支持 反對

加油龍生[[onion_51]] [[onion_60]]
回復 支持 反對

看畢兩期, 可以用"嘆"來形容, 龍少返o左泥!! 當年鐵將同東方不敗, 令我追從至今, 就是要看呢d!! keep 住火雲邪神之氣, 希望龍少越戰越強.

劇情看來龍少還有很多伏線, 要交代的一定很多, 在此不便談劇情, 我會投福龍信心一票, 放心看吧!! 我好睇好龍少的世界觀, 有自己風格, 可創造一個"福龍之世界".

談到時空交錯, 而且今次還有虛構好重魔幻味的宇外流化, 交錯著現實1973年的舊香港, 處理得不好會令讀有亂的感覺, 就像當年的大聖王後期一樣. 不要重滔覆徹.

看過龍少而家o既班底, 強!! 一個字形容, 應該不存在脫期的風險吧....(放長雙眼睇o下).

而龍少透路了除了漫畫還有其他動畫及商品, 是令我很寄待, 但不要忘本呀...漫畫是你的根. 商品不要玩一款幾色, 一期要買幾廿本, 左撲右撲, 我而家不是後生仔, 如果要撲我估一個熱潮週期會好短, 重有個包裝不要太大, 香港吋金呎土, 我現在能夠留低o既精品多數都精巧居多, 重有你好鍾意用金屬, 攪到好多都有氧化的情況, 要留意. 如果要做可多加注意coating要做好些.

至於動畫, 至今仍然未看到有香港自己風格的動畫, 龍少希望你能夠創造一套, 令世界各地人一看便知是香港動畫, 可以考慮係用色及分鏡去形造出來, 有d似王家衛的電影般. 這個可成為電影, 漫畫, 之後又一創意工業---動畫!

祝福龍漫畫業務蒸蒸日上

當然希望能夠有龍少的親筆畫, 真係死而無恨....

sze to

回復 支持 反對

龙少你好我是广东那里的,我从《小魔神》起就是你的漫画迷啊。
希望你今次呢本《神兵4》会好过《火云邪神》,
不过老实说D漫画有个特别的地方,就是故事不大得全面啊,
有时个开头看得有兴致来的时候,你的结尾就草草了事啊。
希望你呢本《神兵4》是个例外啦[[bao_43]] [[bao_43]] [[bao_43]]
回復 支持 反對

神兵4之意見

龍少你好, 終於等到你的褔龍漫畫有限公司開業及新作出爐, 在此祝貴刊銷量No.1。新書一出我已第一時間買了兩套。一套用來欣賞、一套用來儲存。看了之後, 覺得你所畫的男主角和以前有所不同, 很有新鮮感, 因為現在很少香港漫畫家會以香港70年代作為主題。 男主角為香港人兼很有時代感, 但請男主角不要像以前般一力承擔所有事情, 要和配角一起作戰。而奸角方面, 一定要有一種氣勢, 但你亦可畫出以上的特質。另外, 寫人物過去的情節也很重要, 使讀者明暸今天角色的性格和心態。時間方面, 要清楚分劃古代和現代、服飾要分明。值得一讚的是書的質數配色鮮明, 才使讀者看到精細的畫功。最後, 故事方面請不要拖泥帶水, 使讀者沒有沉悶的感覺。

P.S. 我真的真的很想要你的親筆畫一幅, 因為我每次都取不到[[bao_29]]  .......很想很想要啊!

你的長期讀者上[[bao_41]]

回復 支持 反對

頭像被屏蔽
1. 畫面強勁.........
2. 好悶......
3. 為何不爭取 <<天下無敵小劍仙>> 的版權, 龍少您在<<火雲邪神>>已非常入形入格的寫出 童身天下無敵 了...............
    由夏生+葉生主理, o米又多本如<<王小龍傳>>般垃圾.......唉!!!
4. 天堂由您主理的三大書皇封面...鐵將縱橫...神手封面...公仔書....東方不敗....騰龍出品 + 玉皇朝出品......全部也曾經擁有過......
    天堂是龍少的死士嗎??? 不能否認!!! 因為...香港公仔書只是馬仔及龍少之爭, 玉郎哥識唔識
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原帖由 cccwwy 於 23-2-2008 23:48 發表
龍少你好, 終於等到你的褔龍漫畫有限公司開業及新作出爐, 在此祝貴刊銷量No.1。新書一出我已第一時間買了兩套。一套用來欣賞、一套用來儲存。看了之後, 覺得你所畫的男主角和以前有所不同, 很有新鮮感, 因為現在很少 ...

師兄,

一本睇一本儲.........有必要嗎???

天堂太多口了..... sorry!
回復 支持 反對