查看: 12172|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

神兵商品化?

今期睇到「福龍周記」中已見白象古刀實物,其實龍少是否想再借神 4 掀起港漫另一次兵器熱,但係之前兵器熱都已經被各漫畫社炒到爛晒,如果宜家再將兵器推出是否不合時宜,對於神兵商品化小弟有個愚見[[bao_03]]

鬼武者、三國無雙、Monster Hunter o的o的大 Game 都有推出武器蛋盒,其實同當年港漫兵器商品化實有異典同工之妙,不過人地日本就有埋地台、支架配套,三十幾蚊都有人買,宜當年我地香港就出兵器就出到粗製濫造,出到好似賣生果刀咁[[bao_22]] ,配套又無,有時我都唔明究竟買左支武器返黎可能起屋企點做擺設[[bao_35]] ,如果龍少再將兵器商品化o既話,希望會有多o的精美配套(如地台、支架等),相信再貴我諗都會有人肯買、肯儲[[bao_40]]
回復

有道理,就等你实体化了.龙少.[[bao_30]]
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 天堂oaparadise 於 15-3-2008 09:44 發表

烏龜便只會一世是烏龜.....毫無商業頭腦!!!!!!!!!!!!

天堂 又來獻計:

神兵實體化.....??? ok !

1. 推出 糖果子 (即是一盒低成本的糖果 + 一個龍少超強畫風, 銳利筆(鋼筆)鋒 的包裝盒 + 原色(不要淨色)的 ...

天堂兄
今次我就支持你喇~
冇錯
出埋D淨色冇質素
不如出原色仲好~$45一盒我都會支持
不過就唔好再出埋D別注色呀咁喇~
原色會係最好選擇
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

非常認同天堂兄和大問題王的意見,就算100蚊一盒我都買,何况45蚊!?
回復 支持 反對

跟本無可能出所謂食玩

就其他例子動畫/Game出食玩
人地有幾多FANS?幾多玩家?

再睇神4有幾多讀者?
出左又有多讀者會買?
跟本出食玩經濟效益十分之低

最緊要而家攪好買書送o既,用多d心機
回復 支持 反對

也十分支持........
回復 支持 反對

其實連書加少少,半賣半送都應該可行,由於把刀的成本唔係低,要高質素,又要有detail位,出黎都唔係細把(最好6吋左右),再計上色,加地台,武器支架(如果有),真係唔平
所以連書$25-30都應該會較易被接受(計落把刀都係$10-15)
如果再貴d的話,又可能要放多d心機在宣傳方面(因為太高成本要賣返多d),或者只可以在漫畫節賣
回復 支持 反對

動漫節......有排
回復 支持 反對