打印 上一主題 下一主題
收起左側

<神兵4> 第15期 (天地無情道、同體大悲心)

故事由百渡回憶開始,憶述廿年前同其他神兵會成員圍剿迅雷既情形。迅雷因要消滅地震獸,所以令到神兵會一眾人物有機會攻擊佢。龍少話呢段回憶本來有好多地震場面,不過因為四川既關係,所以將所有地震稿唔要,著重畫返迅雷力敵地震獸同百渡等人既情形。之前版友話迅雷成個超人咁一d都冇錯,除左識飛之外,仲學曉鳴門既影之分身術,個設定太誇張喇卦?回憶方面由百渡加入迅雷同其他配角既戰事暫停,鏡頭又返去現實。

上期尾阿天既替身使者(見日漫jojo)迅雷現身,再次同幾把上古神兵打過。究竟迅雷點解會無端端出現既?唔止阿天,相信讀者都睇到一頭濛水。話阿天記返前生既事而功力大進我明,但係進步到前生變成替身使者咁就真係有點兒那個喇。希望龍少呢幾期好作出合理解釋啦﹗迅雷打到無耐阿天回過魂,力壓迅雷呢隻鬼,但係就馬上遇到「消魂」同「龍旋」既夾擊,就o係呢個時候,百渡再次出黎打完場,幫阿天擋晒d攻擊。

最後一part就講神聖同穹白對話,穹白好老定咁講宇外流化班蛋散3日後都唔會成功,因為佢已經由陰極奇石鑄煉左「冥空」出黎,(情況同墨堯鑄造界殛一樣)我估最適合既使用者相信就係陰極晶元既損日喇﹗

神兵會既出現豐富左個故事,但係一個冇成立既目的,組織架構既神兵會睇到大家好亂呢,真係要快d解說一下至得唷﹗

今期「消魂」同「龍旋」都各有表現,好似「消魂」子劍分離而成既「消魂脫骨」幾攪野。不過話明「魔消魄.人斷魂」,之前個道長用「消魂」時攪到冇左隻手,有乜理由個黑鬼用極都冇事架?又要解釋喇﹗
另外,龍旋纏o係老人家身上,再可以化成不同造型既設計唔錯,自已都幾鐘意喇﹗唔知大家點睇呢?
而家神兵4係宇外流化、香港現代、迅雷回憶等3方面既情節,而派系有墨堯軍、神聖軍、阿天、神兵會、沙門軍等等.....之前舖落既情節亦唔少..
  • 葉青同穹白既關係
  • 穹白複製人既技能
  • 阿天心藍驚雄既3角感情線
  • 神聖去香港既目的
  • 坤劫損日二位一體既原因
  • 宇外流化400年黎發生咩事?
  • 點解要等400年先去香港搵阿天?
龍少文敵千祈咪唔記得,越畫越亂唷﹗

回復

我睇完今期之後....

我覺得今期冇咁好睇...
雖然劇情同樣緊張刺激....

但將個劇情轉來轉去,,,轉左3part...
我就真係覺得有點兒亂...
劇情轉來轉去確實ok,,,
但唔好轉得咁快咁多...
咁樣好令讀者愈睇愈亂...

值得一讚既係...
今期既封面超得...
穹白同紀辰天既打鬥場面梗係唔話得~~
但估唔到個背景係香港70年代既樓宇街道...
確實值得一讚!!
回復 支持 反對

[[bao_46]]依然精彩,繼續支持!
回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

今期那個雙手藏在衣袖的人,如果再加副墨鏡,我還以為霹靂布袋戲的業途靈來神4客串了呢!呵呵...
回復 支持 反對

加入了剑仙的元素 不错不错  希望那个御剑飞行能更酷一点
回復 支持 反對

[[bao_29]] 神兵會D人feel到所為魔人,係咪妖獸!
[[bao_35]] 因為同時出現(雷訊)有D誤會?
回復 支持 反對

白渡超型![[yoyo_156]]
回復 支持 反對

最後一part應該係穹白同神聖講
唔係墨堯
回復 支持 反對

回復 支持 反對